tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post2976221934982870599..comments2023-10-30T09:30:54.622+01:00Comments on Finare Vinare: 3-betygsviner 11 januariFinare Vinarehttp://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-45720387597044326052011-01-12T20:48:35.752+01:002011-01-12T20:48:35.752+01:00Blott några tankar från en som faktiskt diggar ek!...Blott några tankar från en som faktiskt diggar ek! <br /><br />Visst, eken är dominant i många av vinerna ni provat och vissa av dem är säkerligen tillrättalagda för en bredare publik och för att minimera risken med hyllvärmare. Samtidigt finns det viner i provningen som har alla komponenter på plats för ett långt liv - och således (och förhoppningsvis) finner balansen mellan de olika elementen om säg tio år. <br /><br />Dirk Niepoort's viner står högt i kurs hos mig och flera av hans viner är byggda för ett långt liv. Visst är han lite av Portugals flying winemaker men att det finns ursprungskaraktär är ställt bortom allt tvivel. <br /><br />2007 är vansinnigt bra i Douro. Vete tusan om det inte är det bästa de någonsin producerat om man även beaktar den nyvunna moderna vinmakarkunskapen som de nu applicerar på sitt tidigare know-how. Jag är ganska övertygad dom att den här reservan är supersnygg om ett decennium och att vaniljsåsen tonats ner avsevärt!<br /><br />En annan som ofta fått kritik för den myckna ekbehandlingen i Douro är Prats Symington's Chryseia. Därför blev jag helt paff när jag nyligen fick testat den med ålder. Eken hade integrerats strålande och att det var Douro-skiffer i doft och smak var det inget snack om!<br /><br />Ung BDX är också snorekad men där har vi ofta 'överseende' med rostningen för vi vet det vinner på lång lagring. <br /><br />Vad vill snubben ha sagt? <br /><br />1. Många viner har mkt ek men också ett långt liv framför sig och således gott om tid att baka in träet. <br /><br />2. Vi har för lite kunskap om många viners utvecklingskurva för att vi lagrar för lite av dessa eller aldrig ges chansen prova mogna exempel. <br /><br />3. Bolagets sortiment suger många gånger när det kommer till att köpa in viner av hög klass och ursprungskänsla, trots ek.<br /><br />4. Jag....eh, gillar ek ;-)<br /><br />PS. Kudos för att våga stå för att man sagt/skrivit NZ-Syrah på en Amarone! <br /><br />MVH<br /><br />NiklasNiklas Jörgensenhttps://www.blogger.com/profile/15043963546839246434noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-11069968597326832632011-01-12T18:53:08.466+01:002011-01-12T18:53:08.466+01:00Tack snälla Rara, den fick rulla direkt när vi fic...Tack snälla Rara, den fick rulla direkt när vi fick mejl från BKWIne.<br /><br />Men det är väl knappast nyheter för vinnördar? Att olika skogsområden har olika egenskaper, och att rostningen har en helt avgörande betydelse. Nu är det vetenskapligt bevisat, liksom. Lite fånig presentation tyckte vi nog också...<br /><br />Men tänk, man kan också göra fantastiskt vin UTAN ny ek! Utan aromjäster, enzymer, mikro-oxidation och annat trixande. Med doft och smak av druvor och växtplats...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-59019316377378110652011-01-12T17:46:49.016+01:002011-01-12T17:46:49.016+01:00En hint bara....
Lyssnade nys på vetandets värld ...En hint bara....<br /><br />Lyssnade nys på vetandets värld om vintunnans betydelse. Kanske nån annan som är intresserad.<br /><br />http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=412&artikel=4273873Rara dropparhttps://www.blogger.com/profile/00951361653723808329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-84456997585408420262011-01-12T16:48:08.500+01:002011-01-12T16:48:08.500+01:00Precis Lavazza. För 150 år sedan så åkte Michel Ro...Precis Lavazza. För 150 år sedan så åkte Michel Rolland runt i världen i första klass på en Boeing 777 och hjälpte bönder på franska landsbygden, som dragits med svårigheter som mikroklimat, karg jordmån och lokala druvreglering, att globalisera deras viner för att få dem att hålla 14.5 procent, ha en generös ton av vanilj och ha ett drickfönster på exakt 1.5 år efter de nått säljhyllan i den lagom rustika vinbutiken i det gentrifierade storstadsområdet. Precis så Lavazza.FV-trolletnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-32241626375361217212011-01-12T15:35:47.168+01:002011-01-12T15:35:47.168+01:00Sant, Lavazza. Det är sånt som kallas traditioner....Sant, Lavazza. Det är sånt som kallas traditioner. Dåförtiden var metoderna inte så interventionistiska som under de senaste decennierna. Lyckligtvis har många till slut kommit fram till att ett riktigt bra vin görs i vingården.<br /><br />Problemet med designade viner är att alla tenderar att göra likadant världen över, kanske för att många konsumenter gillar att känna igen sig. Vinmakeri med ledning av marknadsundersökningar är möjligen företagsekonomiskt smart på kort sikt, men rena döden i längden.<br /><br />Bordeaux = knepigt, inte minst för att det är så mycket ek i vinerna. Det är väl därför som folk ständigt tar miste på merlot och cabernet - druvkaraktären överröstas av fatkaraktären.<br /><br />Exempelvis en ch9 från foudres eller tank är mycket mer transparent för druva och terroir...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-12335513030434462482011-01-12T15:08:57.173+01:002011-01-12T15:08:57.173+01:00Vinmakarnas typiska metoder, även undermåliga såda...Vinmakarnas typiska metoder, även undermåliga sådana, har väl ingått i vad som gjort viner ursprungstypiska. Om detta är något som ska beklagas beror väl lite på hur man ser på kundernas och producenternas önskemål.<br /><br />Blindprovning är svårt. Jag provar med duktigt folk (däribland en tidigare sommelier och vinagent) och de har inte kunnat identifiera att samtliga viner är olika Margaux från samma årgång eller att samtliga viner (utom två viner, ren merlot respektive ren Cab, som jag tog med som ett riktmärke för vad som inte är samma slott) är från samma slott Ch. Lagrange (1996-1999).<br /><br />LavazzaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-19089798815613053882011-01-12T14:57:51.105+01:002011-01-12T14:57:51.105+01:00Men varför måste vi prova viner från Rijk's he...Men varför måste vi prova viner från Rijk's hela tiden? Cabben var ju med även på provningen 23/11.Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-66870431422487896512011-01-12T13:15:25.121+01:002011-01-12T13:15:25.121+01:00Av vithåriga trebetygare har vi hört historier om ...Av vithåriga trebetygare har vi hört historier om att kunna känna igen och skilja på bordeaux och bourgogne. Sen var det klappat och klart!<br /><br />Fortfarande kommer vinerna i själva 3b-provet uteslutande från SB:s sortiment (inkl. BS) - plus att någon äldre flaska från arrangörernas källare brukar slinka med.<br /><br />Det var nog inte så att gårdagens provningsviner testats i förväg, kursledarna ursäktade sig för flera atypiska viner.<br /><br />Hade vi själva varit kursledare vore målsättningen att lyfta fram det positiva, det underbara som varje område faktiskt förmår. Mer kärlek, helt enkelt. Dit nådde väl inte gårdagens övning, och det hade krävts ett större arbete (kanske inköp utomlands eller via privatimport) och möjligen en högre budget, för att leta rätt på tillräckligt upphetsande viner.<br /><br />Om Munskänkarna har något viktigt att göra i sin utbildande verksamhet så är det ju - enligt oss i alla fall - att agera aktivt för mer autentiska viner.<br /><br />Men - här handlar det ju inte minst om att lära sig känna igen sånt som kan tänkas dyka upp på provet. Och några hyfsade glas fick vi ju...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-35869456856654481392011-01-12T12:33:58.868+01:002011-01-12T12:33:58.868+01:00Möjligt att jag säger detta för att jag själv åkt ...Möjligt att jag säger detta för att jag själv åkt på så kallat däng i liknande tester men.....<br /><br />Utan att hänge mig åt Nossiterska konspirationer (om ni inte vet vem han är så blir inte det här inlägget någon vidare läsning - sluta läs och gör något vettigt istället) så är det självklart så att det finns en internationalisering och strömlinjeformning av framförallt rödvinsproduktionen. Här är ledorden direkt drickvänlighet och instrumenten ny ek, temperaturkontrollerad jäsning, generös extrahering och vad dagens trick nu kan vara. Terroir är underordnat och det börjar även kännas som att druvor i allt större utsträckning är underordnat, vilket är än mer oroande. Utan att kunna leda det i bevis så tror jag att ett sådant här trebetygstest hade varit enklare för 15 år sedan. Och det beror inte bara på att det nästan bara fanns SB-sortimentet att utgå ifrån vid urvalet av vin. Tror även att jordmån och karaktärstypiska drag fick mer utrymme - vilket naturligtvis gör gissningsleken med kvalificerad och mer underhållande. <br /><br />Tar sektisterna i Munskänkarna hänsyn till denna utveckling i utformandet av testerna? Har kriterierna ändrats till följd av denna utveckling? Testar de själva vinerna före för att säkerställa att det finns karaktärstypiska drag i urvalet?FV-trolletnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-60311881456478939912011-01-12T11:53:09.453+01:002011-01-12T11:53:09.453+01:00Viktigast på en sådan här kursprovning är väl hur ...Viktigast på en sådan här kursprovning är väl hur pass typiska vinerna är. Sedan får de gärna också vara så intressanta/bra som möjligt, så att man blir glad :-)<br /><br />Hermitagen var ingen bra start :-(<br /><br />Riktigt förbannad blir man däremot av marknadsanpassade vinmakarprodukter utan "somewhereness". Tät färg, modern ekrost, extraherad sötfrukt, industrijästiga wonderbra-aromer, snällt, fylligt, polerat - och så noll känsla av jordmån eller omgivande flora. Om vi ska ha en intressant vinvärld kvar även framledes borde såna viner kallas vid sitt rätta namn och bojkottas hårt.<br /><br />Den vinprofilen verkar annars funka utmärkt som trigger på SB:s inköpsavdelning. <br /><br />Vi tycker att de borde ta en titt på Caves Augés sortiment för att kolla vad som bör stå på hyllorna i en välsorterad (frankofil) vinbutik:<br /><br />http://www.cavesauge.com/memo/images/Catalogue_Caves_Auge_2010-2011.pdf<br /><br />2007 Santa Duc ska prova igen hemma, kanske får någon flaska chansen att åka med mot framtiden. Testa gärna 2004 Finca el Puig, det vore kul att höra vad du tycker Franko!Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-51710623622395730202011-01-12T11:18:37.371+01:002011-01-12T11:18:37.371+01:00Santa Duc:en är inte alls dum, riktigt ursprungtyp...Santa Duc:en är inte alls dum, riktigt ursprungtypisk även om jag nog tycker den är rätt mörk ändå. Klart den bästa årgång jag smakat av vinet. När vi ställde den direkt mot Saint-Cosmes nollsjua kändes den dock betydligt mer bullrig, men sådana där Svarte-Petter provningar blir ju rätt speciella.Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-49652790123275003282011-01-12T10:18:55.185+01:002011-01-12T10:18:55.185+01:00tufft att gissa rätt när ekdimman ligger som effek...tufft att gissa rätt när ekdimman ligger som effektivt filter över vinets rätta identitet.<br /><br />blir lite som en hollywood-film eller en överproducerad pop-låt.<br /><br />ofarligt...barntillåtet...välkammat...tråååkigt.<br /><br />borde gå att leta upp bättre representanter för respektive typ, eller?Vinosapiennoreply@blogger.com