tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post2913371206324053366..comments2023-10-30T09:30:54.622+01:00Comments on Finare Vinare: Munskänkarna provar Ch9 2003Finare Vinarehttp://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comBlogger9125tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-57949617145968944702009-12-15T22:53:08.451+01:002009-12-15T22:53:08.451+01:00Hej FV,
Jag har hunnit öppna ett antal av deras 07...Hej FV,<br />Jag har hunnit öppna ett antal av deras 07 samt 06,05,04....<br /><br />Bland de 07:or jag har provat så är nog VJ nog det "slankaste" av alla viner.<br />Inte i meningen okoncentrerad, utan snarare att deras stil är extremt mineraldriven och helt i avsaknad av den sötaktiga tuggbara frukt som är så karakteristisk för Grenache från varma distrikt.<br />Det är inte helt ovanligt att VJ kan upplevas lite torr och kärv, men vinerna brukar gå samman efter någon timme i karaffen.<br />Om jag skall ge mig på en liknelse så är vinerna från VJ inte helt olika ett nebbiolovin.<br /><br />Vilken stil man föredrar kan alltid diskuteras. Jag gillar båda, och inte minst från de utmärkta producenter som var med på er provning. <br /><br />Men moderna, det kan man nog inte kalla Jean Paul Daumen's viner!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-82583160767683921002009-12-15T22:36:49.987+01:002009-12-15T22:36:49.987+01:00Hedonistiskt njutbara var ungefär vad jag hoppades...Hedonistiskt njutbara var ungefär vad jag hoppades på... Och lydde rådet att ha det efter maten och till osten:-) Men dom torra och tvära tanninerna tog bort det mesta av njutningen tyvärr...Swedishnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-56470548058289664142009-12-15T21:33:10.604+01:002009-12-15T21:33:10.604+01:00Anonym, de flesta producenter i Ch9 är väl i någon...Anonym, de flesta producenter i Ch9 är väl i någon mån "traditionella" och är det något man kan misstänka Vieille Julienne för i det aktuella exemplet, så är det lite väl överjobbad extraktion? Vore kul att testa deras nollsjuor!<br /><br />Hej Swedish, vi vet inte exakt men gissar att flaskorna öppnades en timme i förväg utan att passera karaff. Förväntningar om portvinstoner infriades väl överlag och man får ta de bästa nolltreorna för vad de är. Dvs hedonistiskt njutbara, med rätt förväntningar och i passande sammanhang...Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-13978465597900291422009-12-14T13:48:00.771+01:002009-12-14T13:48:00.771+01:00Hej där!
En kort fråga, hur var det med karaferin...Hej där!<br /><br />En kort fråga, hur var det med karaferingen av vinerna? Drack Clos des Papes 03 igår och det var tyvärr inte så lyckat. Inte så kontroversiellt som jag hade trott (helt fantastiskt vs. odrickbart) bara ett "vanligt" vin med för mycket port/fikon i sig och tyvärr alldeles för torra och tvära sluttanniner. Ingen direkt njutning och helgen sämsta vin för min del. Dock inte alls så odrickbart som vissa hävdar...Swedishnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-69652957846786201742009-12-12T14:45:41.103+01:002009-12-12T14:45:41.103+01:00Hej FV,
Min kommentar var ingen antydan om att ni ...Hej FV,<br />Min kommentar var ingen antydan om att ni skulle har någon särskild agenda. jag är inte heller helt förvånad över den rangordning mellan vinerna som ni kom fram till. Det var ett utmärkt startfält där jag väl känner alla vinerna utom Vieux Donjon, som jag har ganska begränsad erfarenhet av. <br />Jag ville bara mena att jag har provat många VJ 03 som presterat väldigt väl, och tyckte då högst spontant att 85 lät lite väl lågt.<br /><br />Beträffande moderna resp traditionella viner så antar jag att ni placerar Clos de Papes och Pegau i den sistnämnda gruppen, och att Janasse resp Cristia bland modernisterna.<br />VJ brukar ofta felaktigt "anklagas" för att vara modern.<br /><br />Så här skriver t ex Parker:<br /><br />Daumen’s winemaking philosophy is remarkably simple – old vines, tiny yields of around 20 hectoliters per hectare, no SO2 during vinification, aging in neutral tanks or wood, and bottling without fining or filtration. The results are wines of extraordinary purity, and naked expressions of terroir as well as the personality of the vintage.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-77469407863574401342009-12-12T01:00:56.654+01:002009-12-12T01:00:56.654+01:00Alltså Anonym, vi har ingen agenda utan provade vi...Alltså Anonym, vi har ingen agenda utan provade vinerna som de kom i glasen. VJ var standardversionen och inte "Reserve". Alla i provningsgruppen var för övrigt rörande överens om intrycken.<br /><br />På vilka grunder håller du VJ som "den kanske mest traditionelle av alla producenter"?Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-69029300347482201662009-12-12T00:45:54.973+01:002009-12-12T00:45:54.973+01:00"Traditionalister (som bland annat kör med må..."Traditionalister (som bland annat kör med måttligare extraktion) tycks ha klarat året bättre."<br /><br />Den kanske mest traditionelle av alla producenter borde väl vara Vielles Julienne, vars vin skrivs ner av er. <br />Personligen håller jag inte helt med er när det gäller omdöme om just VJ 03. har nog provat i alla fall ett drygt dussintal av detta och vill nog höja omdömet en del (92-94p), men kanske har ni rätt om just den butelj som serverades för er.<br /><br />Kan för övrigt nämna att VJ just under år 2003 enl producenten själv har gjort sitt bästa vin någonsin. Men detta är inte standardcuvéen utan deras "Reserve".<br /><br />Fick 100 av Parker vilket nog skall anses lite för blygsamt om man jämför med vissa andra 100-poängare. Ett fantastiskt vin, kanske det bästa jag provat. <br /><br />När det gäller standardvinet så framhåller man för övrigt sin 2005såsom bästa årgången hittills, alltså bättre än 2007.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-63675474819819060632009-12-09T21:12:20.477+01:002009-12-09T21:12:20.477+01:00Vad kan man säga? Jag skrev mängder med små lösryc...Vad kan man säga? Jag skrev mängder med små lösryckta intryck under provningen och inser nu att jag inte behöver sammanfatta dem för hustrun som inte deltog. Du fixade det storartat. Tack!<br /><br />I stort sett är vi dessutom överrens. Det är nog bara min uppväxt i en tryckerimiljö med etylacetat och andra volatila vätskor som gör att jag stördes väldigt lite av Domaine de Cristias doft och helt kunde låta mig behagas av den uppenbart nyavärldenlika söta frukten. För mig provningens vin.Claeshttps://www.blogger.com/profile/03920711238086517164noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-78560150212232188742009-12-09T20:10:46.192+01:002009-12-09T20:10:46.192+01:00Kul med en handfull nolltreor i parallella glas! I...Kul med en handfull nolltreor i parallella glas! I det här gänget har jag bara smakat Clos des Papes och Pégau, och där verkar vi väldigt överens även om jag nog brukar sätta Pégau en brettig hästlängd före. Den där funderingen om lagrinspotential tycker jag dyker upp allt som oftast när det gäller europeiska nolltreor. Sitter man på många flaskor är det nog rent korkat att inte passa på att njuta ordentligt inom de närmaste åren, men visst vore det spännande att smaka igen framåt 2018-2020?Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.com