tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post1049902928081625265..comments2023-10-30T09:30:54.622+01:00Comments on Finare Vinare: Sicilien på MariabergetFinare Vinarehttp://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-77987102467340905802013-03-01T09:25:10.169+01:002013-03-01T09:25:10.169+01:00Kul info - Rovitello (fick precis reda på från pro...Kul info - Rovitello (fick precis reda på från producenten, förstår inte att de inte nämnt det tidigare) är gjort på 80 år gamla oympade vinstockar, dvs pre-phylloxera.<br />Och Serra de la Contessa är 100 år gamla stockar, också oympade. /EnjoyAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-62301576019075282092013-02-27T12:39:17.439+01:002013-02-27T12:39:17.439+01:00Appropå Sicilien, Occhipinti och bloggosfären. Kom...Appropå Sicilien, Occhipinti och bloggosfären. Kom nyss hem från Paris. Åt på en liten fin restaurang, Rino, med italiensk mat och fyndstämpel. Ögnade igenom vinlistan, och där med eldskrift stod det "2010" Occhipinti Siccagno. Vinvalet därmed avklarat. Pop ´n pour, och inför första klunken...lite darr, men redan i munnen var det som Arianna herself viskade "ta det lugnt, analysera inte, det här blir bra". Och, så blev det; små små vulkaniska rysningar av välbehag, klunk för klunk. Och till huvudrätten - en himmelskt mör men på ytan nästan sotbränd biff, en sky försiktigt smaksatt med oliver och sardeller, lite rostad fänkål och sötbrända lökar - så erupterade jag en smula inombords. Tittade ut och upp mot den askgrå himmelen, och skänkte en tanke av tacksamhet till Finare vinare för vintipset och delikatessbutiken "Duå" för restaurangdito. Notan var i sammanhanget blygsam (en trerätter med vin och avec för dryga femhundringen), men upplevelsen större, ja snudd på ovärderlig.<br /><br />Michael SAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-62375922243045579142013-02-27T10:55:05.546+01:002013-02-27T10:55:05.546+01:00Mattias - precis, frukten i Benantis röda känns re...Mattias - precis, frukten i Benantis röda känns relativt sett lite varmare. Av deras röda gillade vi 2005 Rovitello mest, det vinet växer på högre höjd än de andra två (ca 750 meter). Faten bidrar med toner av ceder tobak och läder. Inte dumt alls och 199 kr i BS.<br /><br />Franko - ja, klart att man hoppar på en flaska där det står "Il Frappato" även om det inte är Ariannas. Vi höll verkligen ögonen öppna efter allt i frappato-väg. Minst lika bra eller bättre var ett exemplar från producenten Az. Agr. Paolo Calí, lämpligt nog på Via del Frappato i Vittoria (ingen svensk representation):<br /><br />2011 Mandragola Frappato Vittoria DOC (€7,90)<br /><br />Doften var fint parfymerad med röda körsbär, smaken något sötfruktig, light men intensiv, med smått bittra körsbärskärnor i slutet. Riktigt gott på ett okomplicerat sätt.<br /><br />Vi fick även chansen att göra debut med druvsorten perricone från ganska stora producenten Caruso e Minini i Marsala (120 hektar). Vårt sällskap vinpunkarn tog hem några beundransvärda nördpoäng med kommentaren att perricone enligt hans erfarenhet brukar dofta kardemumma. Vilket givetvis var på pricken! <br /><br />Ett riktigt bra vin det också, med bisarrt lågt exportpris cirka €3,50.<br />Finare Vinarehttps://www.blogger.com/profile/01801250126284151329noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-61865508581009423572013-02-27T09:47:32.185+01:002013-02-27T09:47:32.185+01:00Kul!
Vi drack en Valle dell'Acates Il Frappato...Kul!<br />Vi drack en Valle dell'Acates Il Frappato i San Francisco förra sommaren. Som ni säger, inte så märkvärdig kanske men god i den stilen. Frankofilenhttps://www.blogger.com/profile/02608647020777626636noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-30277783.post-53469636021838693062013-02-27T06:38:59.905+01:002013-02-27T06:38:59.905+01:00Intressant artikel, drack själv Benanti Rovitello ...Intressant artikel, drack själv Benanti Rovitello 2005 (90367) relativt nyligen och uppskattade den mycket.<br /><br />Kan dock förstå att denna stil inte uppskattas av alla då det hade tung frukt med russin och en hel del ekfatstoner. För mig var det uppfriskande och trevligt i dessa tider där trenden är att gilla slanka och lättare viner.<br /><br />Mvh<br />MattiasAnonymousnoreply@blogger.com