onsdag, oktober 25, 2006

2000 Château Clarke


Det här vinet köpte vi på Illum i Köpenhamn för 199 dkk. Det är påfallande tätt och kraftfullt med intensiv svartvinbärsfrukt och fatlakrits. Faktiskt en av de godare bordeauxer vi druckit på ett tag.

Vi dricker det till en fransk snutrulle (de enda av den sorten vi orkar se) med Gerard Depardieu och Daniel Auteuil och matchningen är givetvis helt rätt. En stilfullt sammetslen käftsmäll liksom.

40/60 cabernet/merlot, 18 månader på hälften nya fat. Michel Rolland har konsulterats = fylligare, fruktigare stil. Finns att köpa via BS till ännu bättre pris, 220 kr. Rekommenderas.

2000 Chateau Clarke, Listrac Cru Bourgeois (Baron Edmond de Rotschild, Listrac-Médoc)

söndag, oktober 22, 2006

2005 Saint Clair Pinot Noir


Vi har flugit hem från Köpenhamn på söndagskvällen och orkar inte laga mat. Fram med ostbricka, chèvre och digestivekex. Instant cheesecake så att säga. Skruvkorken skruvas och en rekordsnabbt mognad generös varm pinotfrukt stiger ur glaset. Hallon och jordgubbar. Lite kryddor och sandelträ. Smaken är i vårt tycke lite i sötaste laget för många maträtter, och syran lite väl avrundad - men oj så gott det är till chèvrekex.

2005 Saint Clair Vineyards Pinot Noir (Blenheim, Marlborough, Nya Zeeland)

fredag, oktober 20, 2006

2002 Domaine Bejot Savigny-les-Beaune


Att handla vin i Köpenhamn tycker vi är kul eftersom det går att hitta en hel del gott från Frankrike och Italien. Måttligt prissatta viner från bordeaux, bourgogne och piemonte finns i klart rikare utbud än hemma. Tastevinage är ett kvalitetsbetyg från Confrérie des Chevaliers du Tastevin i Clos De Vougeot - vinet får därmed en lätt igenkännbar etikett. Den här snyggt kruttorra pinoten från ett bra år provar vi i stora kupor som vi lånat i hotellbaren. Början till mognad, snygga syror och ett oslagbart pris - 99 DKK.

2002 Savigny-les-Beaune (Jean-Baptiste Bejot, Meursault, Bourgogne)

onsdag, oktober 11, 2006

2004 Fonterutoli Chianti Classico


Som svaret på våra böner från igår kommer Fonterutoli. Här finns samma täta mörkröda uppenbarelse, kraft och fyllighet som i Le Volte. Mycket av allt! Moreller, mörk choklad och rostade fat i doft och smak har de gemensamt. Men här utan syltigt framfusiga merlottoner, istället med en frisk mineralitet och ren sangiovesekaraktär som gör att vinet känns helt troget sitt ursprung. Mycket välbalanserat och redan drickvänligt. Det här måste vara den godaste standardchianti som går att uppbringa på systemet (oj nu tjatar vi... skrev det 27 juni också). Vill man kolla hur konkurrenterna står sig - prova Fèlsina Berardenga (BS) och Brolio. Till skivad merguez i tomatsås på cavatelli med parmesan.

2004 Fonterutoli Chianti Classico (Mazzei, Fonterutoli, Castellina in Chianti)

tisdag, oktober 10, 2006

2004 Tenuta dell'Ornellaia Le Volte


Som kontrast en ung toscanare från Bolgheri vid Toscanas kust. 40% sangiovese, 30% cabernet och 30% merlot. Sistnämnda druva präglar blandningen som har starka drag av södra Frankrike med korinter, mörk choklad och söt mörk framfusig merlotfrukt. Tänk lite Alain Brumonts La Gascogne Tannat-Merlot för halva priset. Le Volte är ett vin som ändrar karaktär en hel del med årgången. Vi har druckit årgångar sedan 1996 och inte mycket står att känna igen sedan dess. Bäst i minnet var kanske 1999, 2001 och 2003. Alltså lite för plump merlotstil den här gången tycker vi. Får vi be om mer sangiovese i blandningen nästa gång ?

2004 Le Volte Toscana IGT (Tenuta dell'Ornellaia)

1999 Podere Poggio Scalette Il Carbonaione


Toscansk vildsvinskorv med brödpinnar efter jobbet... nu är det dags att prova en sjuårig sangiovese från trakten av Greve in Chianti. Mognadslagring av toscanaviner är enligt vår erfarenhet osäkert men spännade (även om vi denna gången inte lagrat själva). Ibland går det fort, ibland tar det tid. Här har det gått undan. Doften är stallig med sura körsbär och lite inslag av oxidation, rent av en smula vinägerstick. Mjukt och helt moget är det, förmodligen har det passerat sin topp. Lite likt den lättsamma Cavaliere som vi provade för ett tag sen, men ändå ett betydligt större vin. Smaken är god, sötmogen, aningen eldig med mjuka tanniner och syror. Vinet passar fint att dricka till mogen pecorino eller cacciatora. Sen äter vi också strimlad entrecôte i senapsås med pappardelle.

1999 Il Carbonaione (Podere Poggio Scalette, Ruffoli, Greve in Chianti)

måndag, oktober 09, 2006

2001 Piaggia Carmignano Riserva


När vi tycker mycket om ett vin doftar det oftast vildhallon: såväl bourgogne, rhône, piemonte och toscana bjuder emellanåt på denna läckra doftassociation. Men först får vi den typiskt italienska blandningen av körsbär, bittermandel och mörk choklad. Det här vinet har dessutom ett förföriskt möte mellan frisk grönmynta (som en bris ur glaset), dragon och skogssvamp. Smaken har sammetsmjuka tanniner och bra tuff struktur med begynnade mognad. Druvorna är 60% sangiovese och resten cabernet/merlot, lagrat i två år på små ekfat. Gambero Rosso ger betyget två glas, lite snålt tycker vi. Att det är fantastiskt gott är att säga för lite. Att entrecôte med stekta champinjoner, gratinerad blomkål och bönvinägrett passar bra är också mer än sant.

2001 Piaggia Carmignano Riserva (Mauro Vannucci)

söndag, oktober 08, 2006

2004 Delas Crozes-Hermitage Les Launes


Det här vinet byter årgång just nu - så vi provar nollfyran med nolltrean i färskt minne. Rejäl luftning rekommenderas eftersom det händer en hel del med vinet efterhand. Doften har inledningsvis tydligt gröna toner - som gräs, gran, salvia och lagerblad. Vi finner också lite bittermandel i början. Frukten är först mest lingontonad men öppnar upp sig mot mer av björnbär och rikare kryddighet. Väl luftad blir den rätt generös. Den rökta korven från nolltrean lyser med sin frånvaro och det animaliska är inte så tydligt. En "klassisk", aningen lättare årgång med frisk fruktighet, ungdomlig stramhet och en procent mindre alkohol. Gott är det alltså - men vi raggar nog ändå gärna upp någon kvardröjande nolltrea.

Till boeuf Bourgignon på älgkött med pappardelle.

2004 Crozes-Hermitage Les Launes (Delas)