söndag, maj 07, 2006

2004 Château de Beauregard Saint-Véran


Repris på detta goda chardonnayvin. Det smakar precis lika bra till bulgursallad (fetaost, haricots verts, paprika, tomater, rosésallad, grönsallad och olivolja) med skivat majskycklingbröst på toppen. Dessa underbara utomhusmåltider...

2004 Saint-Véran (Château de Beauregard)

onsdag, maj 03, 2006

2004 Château de Beauregard Saint-Véran


Vi är nuförtiden alltid med på noterna när det vankas bourgogne mâconnais. Det var 1999 när vi bodde över på Le Pichet de Solutré, som vi upptäckte och köpte de läckert grapebittra chardonnayvinerna från appellationen Pouilly-Fuissé. 2004 var vi tillbaka hos Robert DeNiros dubbelgångare Jean-Pierre Sève i Solutré och gillade både hans oekade terroirvin och hans häftigt eklagrade Vielles Vignes. Var är poängen? Jo, här på bonnlandet köper man fortfarande finare franska vinare till trevligt budgetpris. Saint-Véran är grannappellationen med lite lägre status. Château Beauregard har härlig terroirdoft (vi minns DeNiro som stolt visade alla fossiler han hittat i vingården), lite nötiga och smöriga toner. Ganska mjuk smak, lite melon, men god och bra syra. Vi måste komma ihåg att köpa ett par till. Sommaren är här på tidigt besök, äntligen äter vi middag på balkongen igen. Sallad med pasta och ruccolapesto, pinjenötter, halstrad lax.

2004 Saint-Véran (Château de Beauregard)

tisdag, maj 02, 2006

2004 Georg Breuer Riesling Terra Montosa


Lyckligen hemkomna efter förmiddagens rieslingräd bär vi in en låda 2004 från Georg Breuer. S vill absolut smaka genast så vi bestämmer oss för att öppna en flaska. Terra Montosa är en prisvärd blandning av det näst bästa från alla Breuers bergviner. De yngsta stockarna, de inte helt optimala plättarna. Nolltrean hade vi provat både i butiken hos Weingut Breuer i Rüdesheim och senare hemma. Fru Breuer framhöll fördelen med druvor från alla lägen som tillsammans ger en komplett bild. Det var ett underbart drick-nu-vin med mineral och exotisk frukt i den varma årgången. Den svalare nollfyran har en otroligt läcker mineral-doft och stramare toner åt grönt äpple. I munnen aptitretande syror av det klart tuffare slaget som bär fram till en lång eftersmak. Vinet är otroligt lovande och vi mmmar oss igenom glas efter glas. Vi ser redan fram emot att ses igen om sådär fyra-fem år, när mineralerna börjat osa diesel.

2004 Riesling Rheingau Terra Montosa (Georg Breuer, Rüdesheim, Rheingau)

måndag, maj 01, 2006

2003 Gilles Robin Crozes-Hermitage Cuvée Albéric Bouvet


Otäckt god! Animaliska toner av rostbiff och djurpäls. Tät och djup mörk syrahfrukt. Mineraler, elegans, dov kraft. En helt ny dimension jämfört med Papillon (som också är god). Kanske den bästa Crozes-Hermitage vi druckit, enda vi kommer ihåg med samma tryck var Alain Graillots 1998. Superduper!

2003 Crozes-Hermitage Cuvée Albéric Bouvet (Gilles Robin, Les Chassis Sud-Mercurol, Rhône)