lördag, januari 07, 2006

Anka, bourgogne och annat gott

Våra vänner M & M hälsar på och kvällens tema är sedan länge utlovat - anka. Vi möter upp med alltid lika pålitliga Launois, så rund och mogen för att vara en standardchampagne, med nötiga toner, torkad frukt och korinter.
Förrätten blir ankleverterrine med perigordtryffel (från Lulles Fågel & Vilt) på rostat bröd med ruccola, fikonmarmelad och balsamico. Därtill systemets bästa mogna tysk - vilka dofter! Fullt av petroleumosande mineraler, honung och torkade aprikoser. Smaken är avrundad och mycket mogen med syrorna i full vigör.
Som huvudrätter bjuder vi på ankconfit och ankbröst med gratinerad blomkål och rödvinsås. Nu provar vi tre olika bourgogner som visar sig vara spridda skurar. Bäst gillar vi den billigaste. Jean-Philippe Fichet är baserad i Meursault och gör, förutom vit bourgogne och Meursault, en Côte-de-Beaune Villages. Den är inte fantastiskt märkvärdig, men trevlig, öppen, ärlig, prisvärd och god för sin kvalitetsnivå. Bra pinot noir-karaktär, med hallon, jordgubbar, smultron, svamp. Smaken är i balans: mineralitet, bra syror, måttliga tanniner och fin drickbarhet redan nu. Från Roux har vi tidigare druckit god lätt Chambolle-Musigny. Till största delen är man negociant, men man har ett rykte att vara ojämna. Les Petits Vougeots har en mycket ljusröd färg, och rätt god, utvecklad, jordig och kryddig doft - men den tunna smaken gör oss besvikna med låg syra och dålig intensitet. Slutligen körsbäriga Clos de la Roche, en vresig, sträv och tuff historia. Här finns mycket tanniner och kärnbitterhet, men lite charm och pinotkaraktär. Kan möjligtvis bli bättre i framtiden, men vi kommer inte satsa pengar på det. Prisvärdet pratar vi inte ens om. Avslutningsvis 76% choklad med Churchills LBV. God till chokladen är denna port - men alldeles för ung idag.

NV Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée de Reserve (Launois Père et Fils)

1990 Rauenthaler Baiken Auslese (Kloster Eberbach, Rheingau)

2002 Côte-de-Beaune Villages (Jean-Pierre Fichet, Meursault, Bourgogne)

2001 Les Petits Vougeots 1er cru (Roux Père et Fils, Saint-Aubin, Bourgogne)

1999 Clos de la Roche (Jean-Claude Boisset, Nuits-Saint-Georges)

2000 Churchill Late Bottled Vintage (Churchill Graham Lda, Oporto)

fredag, januari 06, 2006

2004 La Gascogne Tannat-Merlot

Cassoulet de Castelnaudary är kvällens projekt. Rätten är en regional stolthet från bonnaköket i Gascogne. Fier d'être Gascon är vinmakaren Alain Brumonts devis. Vår research på nätet avslöjar samma slags benhårda stolthet hos olika husmödrar från Castelnaudary. De kivas om vilka ingredienser som är de rätta och vilka som är en styggelse (min mormor fick receptet av sin mormor och så vidare). Det här är en fascinerande fet rätt. En gryta för ugnsbruk, exempelvis Le Creuset, behövs. I botten på grytan ska det ligga fläsksvål (möjligen grisfötter), ankconfit verkar också vara ett måste medan lamm är klart kontroversiellt. Fläskkarré eller liknande ska det givetvis vara i. Vita bönor fyller ut grytan och slutligen ska den täckas av ströbröd som bakas i flottet till en knaprig yta och sen vänds ner i grytan. Den sista proceduren upprepas exakt sju gånger. Det hela tar minst tre timmar. Till detta dricker man ett riktig strävt, fruktigt och intensivt vin på tannatdruvan. Här har vinet mjukats upp med en del merlot i en mörkfruktig, kryddig, korintig stil. Ett bra och billigt sydfranskt rödtjut. Våra gäster och i viss mån även vi blir smått chockerade av den stolpigt rustika tyngden i maten. Men alla försöker ändå hålla god min. Denna rätt lämnar ingen oberörd.

2004 La Gascogne par Alain Brumont Tannat-Merlot (Vin du Pays des Côtes de Gascogne)