onsdag, juli 20, 2005

Kalabriens bästa viner


Kalabrien är landskapet vars viner ytterst sällan får tre glas i Gambero Rosso. Man får hålla till godo med en välvillig klapp på huvudet och några rader om att det har noterats att regionen minsann gör framsteg. För över tvåtusen år sedan var läget annorlunda. Grekerna kallade området oenotria tellus (vinlandet) och grundade betydande vinodlingskolonier där. Vi är framförallt här för sol, bad och bilturer, men måste förstås undersöka hurdana viner denna tillbakalutade landsända kan bjuda på.
Librandi är Kalabriens största producent med totalt 260 hektar vinodlingar. Det är också den enda producenten härifrån vars viner synts till på systembolaget. Man har sitt vineri på ostkusten i Cirò Marina norr om Crotone.
2004 Asylia odlas i DOC Melissa, är gjort på druvor av lokala sorten gaglioppo, som i detta vin inte ens sett skymten av trä. Lustigt nog är färgen på detta unga vin rödbrun, med transparens. Vi får en blommig doft med varm nyponlik frukt och kryddor som kanel. Smaken ger en lätt och rätt frisk känsla i munnen, fint drickbar och lite elegant, alls inget rödtjut. Bra sommarvin! Lite som kalabriens motsvarighet till pinot noir. €5,50-€6,50
Duca Sanfelice är den storsäljande riservan här nere, finns överallt, med ganska måttligt butikspris. Årgången är 2001 och vinet är gjort på 100% gaglioppo. Detta är ett välgjort måltidsvin som passar till kött: färgen är mörkt rubinröd och vinet har en varm och stram karaktär med oregano, mörka körsbär, torkad frukt, earl grey och lite brända tobakslika drag. Viss strävhet och en medelfyllig struktur. €7,50-€9,50.
2001 Gravello är Librandis flagskepp, eller "supercalabrese" från IGT Val di neto: 60% gaglioppo och 40% cabernet på nya barriques ger ett muskulöst och kryddigt vin med plommonfrukt, söt fatlakrits, tobak och vanilj. Smak och doft går hand i hand och vinet är väl balanserat, elegant, sammetslikt och aningen syltigt med måttliga 13,5%. Olika årgångar från 1999-2003 går att få tag på. €16-24.
2003 Le Passule är en söt vit passito gjord på lokala druvan mantonico. Klasarna lufttorkades i två veckor. Vinet låg på barrique i tio månader. Det har en läcker doft och frisk söt smak med honung, aprikos, citronskal, citrusmarmelad, russin, fikon och vanilj. Librandi marknadsför det som "vino di meditazione". €15/50 cl.
En bra liten vinbutik i Tropea förser oss med nästa vin. En mogen 1997 Lamezia Riserva som belönats med Due Bicchieri. Lento heter den familjeägda egendomen i sydsluttningarna norr om flygplatsen i Lamezia Terme. Man odlar vin på ungefär 70 hektar. Detta vin handlar helt om intressant mognad och sekundära aromer. Färgen är ljust rödbrun. Det är riktigt gott och drickvänligt, lädertonat med vacker torkad frukt och lite sprött åldrat med måttlig alkohol, helt uppmjukade tanniner och aningen låga syror. €18
Närmaste konkurrenten till Lento i Lamezia Terme, Cantine Statti (50 hektar), ligger bakom 2001 Cauro, en barriquelagrad blandning av magliocco, gaglioppo och cabernet. Vinet är tätt rubinrött i färgen. Doften domineras av körsbär och mörk choklad. Smaken är drygt medelfyllig, hyfsat tät, balanserad och rätt tanninrik. €16
Fattoria San Francescos riserva, 2001 Ronco dei Quattroventi , är nog det bästa vinet vi smakar i Kalabrien (om vi räknar bort Lisinis Rosso di Montalcino, som känns lite som att komma hem). Det är ett kraftfullt, koncentrerat, fylligt och mycket snyggt fatbehandlat vin - som liknar finare chiantiriserva eller allra bästa riserva från Abruzzo. Typisk körsbär i likör, kryddnejlika, mörk choklad, vanilj och snygg fatkaraktär. Till ypperligt god rostbiff i skivor, köpt direkt hos lokale slaktaren vid vägen. €20
Flera vinhandlare vi talade med nämnde Odoardi som Kalabriens allra bästa producent. Vi fick tyvärr inte tillfälle att prova deras viner. Lycka till med det om ni reser till Kalabrien !

2004 Asylia Rosso Melissa DOC (Librandi, Cirò Marina)

2001 Duca Sanfelice Ciró Rosso Riserva DOC (Librandi, Cirò Marina)

2001 Gravello IGT Val di Neto Rosso Gaglioppo, Cabernet (Librandi, Cirò Marina)

2003 Le Passule Passito (Librandi, Cirò Marina)

2001 Pellaro (Azienda Vinicola Malaspina, Melito Porto Salvo)

2001 Pallizzi (Azienda Vinicola Malaspina, Melito Porto Salvo)

1997 Lamezia Rosso Riserva (Lento, Lamezia Terme)

2001 Ronco dei Quattroventi Cirò Riserva (Fattoria San Francesco, Cirò)

2001 Cauro (Cantine Statti, Lamezia Terme)